Deze webquest is speciaal ontwikkeld om jongeren te laten kennismaken met oorlogliteratuur. Aan de hand van drie boeken, die zorgvuldig zijn uitgekozen, maken ze kennis met het literatuurgenre.
De webquest wordt in groepjes van twee gemaakt en de leerlingen proberen gezamelijk de opdrachten tot een goed einde te brengen. Het is de bedoeling dat de opdrachten gemaakt worden zonder tussenkomst van de leerkracht. Op het eerste tablad wordt vermeldt hoe de leerlingen te werk moeten gaan en op welke manier ze beoordeeld gaan worden. Vervolgens is er een leuke instap om de leerlingen warm te maken voor het thema. De professor begeleid de leerlingen doorheen de verschillende opdrachten.
Boek 1: 'Het achterhuis' van Anne Frank.
Het eerste boek waar de leerlingen met kennis maken is 'Het achterhuis' van Anne frank. Ze bekijken eerst een filmpje dat het leven van Anne kort samenvat. Vervolgens krijgen ze een fragment te lezen over het moment dat ze moeten onderduiken, met bijbehorende vragen. Gedurende de daarop volgende opdracht maken de leerlingen kennis met het achterhuis. Aan de hand van een fragment uit het boek en een virtuele wandeling op de officiële site van Anne moeten ze vragen oplossen.
Natuurlijk is Anne niet de enige persoon die moest onderduiken in het achterhuis. In een van haar dagboekfragmenten vertelt ze meer over haar huisgenoten en hun karakters. Het is aan de leerlingen de taak identiteitskaartjes te maken voor de onderduikers. Hiervoor mogen ze zowel het boek gebruiken als het internet. Als laatste opdracht krijgen ze het allerlaatste dagboekfragment van Anne te lezen en moeten ze drie vragen formuleren die ze Anne graag willen stellen als ze in Nederland zijn.
Boek 2: 'Oorlogswinter' van Jan Terlouw.
De leerlingen krijgen als instap op het boek de trailer te zien van de gelijknamige film. Hierna krijgen ze een fragment te lezen uit het boek met bijbehorende vragen. Ten slotte moeten de leerlingen twee recensies zoeken en hun eigen mening geven.
Boek 3: 'Mijn gele ster' van Eva Wiseman.
Het derde boek waar ze mee kennis maken is 'Mijn gele ster' van Eva Wiseman. Na een korte intro van onze wetenschapper krijgen ze direct een fragment te lezen uit het boek. Hierdoor komen ze meer te weten over de gele ster die de joden moesten dragen, tevens de titel van het boek. Tijdens de tweede opdracht maken ze kennis met Raoul Wallenberg, de verdeler van de Shutzz-Pass onder de joden. Deze Schutz-Pass maakte de joden Zweedse staatsburger en dus onraakbaar door de Duitsers. De leerlingen zoeken meer informatie op over Wallenberg.
Bij de laatste opdracht krijgen ze een spannend fragment uit het boek te lezen. Het is hun taak, om aan de hand van een paar sleutelwoorden, een vervolg te schrijven op dat fragment.
De leerlingen evalueren zichzelf, hun teamgenoot, en de webquest bij het einde van de opdracht.